Glavni meni


Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /home/inkluzivnipokret/inkluzivnipokret.org/libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99

Prijava

POZIV NA SEMINAR

Poziv za učešće u seminaru

Beograd: Drugi pogled

Inicijativa za inkluziju, razmenu znanja i nove narativne tokove 

Organizatori seminara:Centar za međunarodne umetničke studije (Projekat Outside), Inkluzivni pokret i  Centar za kulturu Stari grad 

podrška:Švajcarski program za kulturu ProHelvetia Turistička organizacija Beograda (TOB)  

 

Pozivamo vas da učestvujete na trodnevnom seminaru Beograd: drugi pogled / Inicijativa za inkluziju, razmenu znanja i nove narativne tokove. Predavanja će biti održan u periodu od 7. do 9.Marta 2009. godine u Centru za kulturu Stari grad, Beograd.  Predavanja su otvorena za sve građane sa hendikepom i pripadnike marginalizovanih grupa koji žele da se upoznaju sa savremenim Beogradom kroz susrete sa umetnicima, istoričarima umetnosti i arhitektama. Ponuđena predavanja imaju za cilj da, kroz odabir posebnih lokacija u gradu, ponude jedan širi pogled na vreme u kome živimo.   Seminar predstavlja uvod u dalji rad u koji želimo da uključimo zainteresovane polaznike, kroz radionice, planirane odmah nakon seminara, koje će imati za cilj specijalizovanu pripremu ALTERNATIVNIH VODIČA kroz Beograd. Kao doprinos razumevanju problema hendikepa i grada, želimo da ovim projektom, kao jednu vrstu odgovora, predložimo narativnu formu: verujemo u značaj i snagu ličnog iskaza, priče, narativnog toka koji povezuje mesto sa pojedinačnim životima. Zato je ovaj seminar uvod u, pre svega, jednu razmenu znanja i saznajnih mogućnosti, uvod za buduće susrete ALTERNATIVNIH VODIČA sa gradom i građanima.  Cilj projekta BEOGRAD: DRUGI POGLED jeste aktivno i vidljivo uključivanje pripadnika marginalizovanih društvenih i etničkih grupa u kulturni život Beograda. Projektom se realizuje model pripreme za rad ALTERNATIVNIH VODIČA: osoba s hendikepom, kao i pripadnika manjinskih grupa, na jednom posebnom vidu obrazovnog obilaska Beograda. Nakon odgovarajuće pripreme, osoba s hendikepom / pripadnik manjinske grupe predstavlja odabrane sadržaje Beograda i stavlja se u položaj zvaničnog predstavnika grada, kao protagonista komunikacije grada sa njegovim stanovništvom i posetiocima.  Ovim projektom pokrećemo javnu raspravu o problemu marginalizacije i hendikepa, o kulturi hendikepa, ali i o drugačijoj percepciji kulturnog potencijala grada. 

Ukoliko imate dodatna pitanja, molimo vas da nas kontaktirate putem e-maila Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili telefona 063 366 029 

Molimo vas da poziv prosledite i drugim osobama i udruženjima za koje smatrate da bi bile motivisane da učestvuju.  

 

Program seminara:  

Subota 7. mart 

15.30 Uvod u projekat. Dejan Atanacković (Outside) Mirjana Vasić, Uroš Čubrović (Inkluzivni pokret), Ljubica Beljanski Ristić (Centar za kulturu Stari grad), Dejan Veselinov (Turisticka organizacija Beograda) 

16.00 Uroš Čubrovic i Mirjana Vasić

Beograd, hendikep i drugi pogled 

Pristupačnost svih sfera javnog života za osobe sa hendikepom je njihovo ljudsko pravo koje se mora poštovati, a ne luksuz ili posebna potreba. Participacija osoba sa hendikepom u kulturnom životu u Srbiji je na minimumu, tj. skoro uopšte ne postoji. Ne pruža im se šansa i za promociju njihovog ličnog stvaralaštva. Država i društvo još uvek ne rade na poštovanju prava ovih osoba. Tako institucije sistema ostaju nepristupačne, pa osobe sa hendikepom minimalno učestvuju u obrazovanju, a ogroman broj ih je nezaposlen. Zbog svega pomenutog postoji kulturna matrica po kojoj su osobe sa hendikepom nesposobne da učestvuju u kulturnom i svakom drugom javnom životu, čak da su nesposobne da uživaju u kulturi i umetnosti. Ne samo da se ubija kreativni potencijal osoba sa hendikepom, već je njima osporavano pravo na normalan život. Jer normalan život nije biti u kući 24 sata, biti čuvan, jesti i spavati. Bez stvaranja, bez učenja, bez rada, da li je to uopšte život?

17.00 Milan Prodanović

Simbolički, kulturni i politički značaj vizije grada na rekama 

Teze: Gradovi na brdu i gradovi na rekama; dualitet poriva naseljavanja gde su reke simboli komunikacije, ali i smirenosti, meditacije; izvodi o vodi iz "jezika obrazaca" (prostornih) Kristofera Aleksandera; odnos globalnih i i lokalnih "vodocentričnih i kopnocentričnih" pogleda na urbanu i drugu topografiju; osnovi socijalne i psiho-geografije; Dublja značenja socijalne orijentacije pogleda odozdo, lokalnog i induktivnog; melioracija kao umetnost uređenja pejsaza; skup inicijlanih ideja o "Trećem Beogradu" i post-metropolitenskoj fazi razvoja gradova.

 


Nedelja 8. mart 

14.00 Irina Subotić

Kalemegdan – mesto pogleda 

Predavanje o Kalemegdanu će biti prilika da se govori o prostoru susreta civilizacija, religija, običaja, o ratovima i osvajanjima sa ostrva, o miru i druženju, o materijalnim ostacima prisustva različitih kultura, o susretu dveju reka -  širini evropske reke  Dunav i ravničarskog toka Save koja sada prolazi kroz četiri države, o nepreglednoj ravnici koja se od Kalemegdana pruža sve do Budimpešte, o dolascima ptica sa severa i sa Crnog mora, o parku u kojem se deca igraju i sportisti takmiče, o spomenicima znamenitim ljudima prošlosti, o kavezima zoološkog vrta, o cveću u proleće i bogatim krošnjama rascvetalih kestenova, mirisnih lipa i prastarog ginka.....  

17.00 Vladan Jeremić

Novobeogradski Blokovi / Lokalni identiteti, korišćenje javnih prostora, umetničke inicijative i Blokovi 

Novi gradovi velikih blokovskih naselja i betonske novogradnje behu nekadašnje dostignuće socijalističke arhitekture. Vremena su se promenila, novi gradovi takođe. Smanjili su se ili porasli, društveni stanovi su se privatizovali a iskrsla su nova socijalna pitanja, u toku je proces rušenja ili potpune sanacije uspostavljenog života u ovim ipak još uvek mladim centrima modernističke arhitekture. Fokus ovog predavanje će biti pre svega na savskim novobeogradskim Blokovima, Bloku 70, 44 i 45. , takozvanom "Naselju sunca". Danas sagledavamo izuzetno dinamičnu socio-urbanu promenu ovoga dela Novog Beograda. Otvoreni su veliki trgovački centri i hipermarketi, najveći u regionu. Ovde je i čuvena Kineska pijaca. Sve ovo je pokrenulo niz umetničkih aktivnosti savremenih umetnika koji se bave ovim delom Novoga Beograda, prikazujući ove promene u svojim radovima.     

18.30 Đorđe Pavlović

Ulica naših predaka, Jevremova ulica(Jevremova ulica susreta)   

Ponedeljak, 9. mart 

14.00 Zoran Eric 

Urbane transformacije Novog Beograda: slučaj parka Ušće  Koncepcija Novog Beograda kao glavnog grada socijalističke Jugoslavije podrazumevala je izgradnju administrativne ose duž nekadašnjeg bulevara Lenjina ali i kompleksa institucija kulture u parku Ušće. Tokom šezdesetih godina dvadesetog veka izgrađene su, međutim, samo zgrade Centralnog Komiteta Saveza komunista Jugoslavije i Palate Federacije, kao i Muzej savremene umetnosti. Neostvarene ideološke projekcije nekadašnjeg socijalistièke države ostavile su kako fizički tako i simbolički prazan prostor za upis novih ideologija u Novom Beogradu.

 18.30 Nikola Šuica

Staro Sajmiste: Zaborav koji prestaje 

Ideja negativnog prostora Starog sajmišta je model mesta prema kojem se Beograd, kao u slučaju mnogih svojih prostora, nije definisano odredio. U poslednjim godinama, mogućnosti upamćivanja i očuvanja delova gradske prošlosti dobijaju nove povode. U smislu uvida u nasleđa, projekat modernizma Sajmišta je zaustavljen razdobljem koncentracionog logora na početku Drugog svetskog rata. Kretati se kroz oskudne ostatke prošlosti, jednako znaci i kretanje kroz prostore ljudskih sudbina - kroz fantomsku oblast koja se danas nudi za ponovna otkrivanja. 

Web development & Logo design by Dragan Filipović